نحوه بهبود مشارکت دانشآموزان در کلاس درس ریاضی
حفظ مشارکت دانشآموزان در کلاس ریاضی برای آموزش مؤثر مهم است. وقتی دانشآموزان از مطالب درسی جدا میشوند باعث حواسپرتی و گیج شدن آنها میشود و احتمالاً یادگیری کارآمدی نخواهند داشت. مهمترین عاملی که بر میزان مشارکت دانشآموزان در کلاس ریاضی شما اثرگذار است، مؤلفهای با عنوان احساس تعلق است.
دانشآموزان باید ابتدا خود را جزءای از اجتماع مدرسه و کلاس درس بدانند تا در قدم بعد انگیزهای برای انجام انواع فعالیتهای کلاسی و علمی داشته باشند. احساس تعلق چیست و معلمان در رشد آن چه نقشی دارند؟ چه راهبردهایی وجود دارد که به ارتقاء و بهبود مشارکت در کلاس درس شما تأثیر میگذارد؟
احساس تعلق چیست و آیا اهمیت دارد؟
احساس تعلق در مدرسه یعنی میزان احترام، پذیرش و حمایتی که دانشآموزان از سوی معلمان و همکلاسیهای خود احساس میکنند. احساس تعلق با توجه و تلاش دانشآموزان در کلاس، استمرار و تکمیل فعالیتهای یادگیری آنها مرتبط است.
درک تعلق برای معلمان مهم است. این امر به آنها اجازه میدهد تا شیوههای مؤثری را برای حمایت از دانشآموزان در کلاس برنامهریزی کنند.
طبق تحقیقات بینالمللی، وقتی دانشآموزان احساس کنند که بخشی از جامعه مدرسه هستند، به طور جدّی در فعالیتهای تحصیلی مشارکت خواهند کرد.
طبق تحقیقات انجام شده در استرالیا و فنلاند احساس تعلق دانشآموزان به ویژه در پایان ۸ سالگی به طور قابل توجهی تضعیف شده است. این ممکن است به این دلیل باشد که دانشآموزان متوسطه باید با یک شبکه اجتماعی بزرگتر و تعداد بیشتری از معلمان سازگار شوند.
بهبود احساس تعلق در مدرسه میتواند هم از مشارکت دانشآموزان و هم از پیشرفت آنها پشتیبانی کند. همچنین تحقیقات ذکر شده نشان میدهد دانشآموزانی که احساس تعلق خاطر بالایی در مدرسه دارند عموماً بیشتر تلاش میکنند و انگیزه بیشتری از خود نشان میدهند.
احساس کم تعلقی با رفتارهای منفی، احتمالاً ضد اجتماعی یا بزهکاری همراه است. این موارد میتواند شامل سوء رفتار، خشونت و ترک تحصیل شود.
معلمان قطعه مهمی از معما هستند
معلمان نقش مهمی در پرورش احساس تعلق دانشآموزان دارند. اگر دانشآموز معلم خود را دلسوز و قابل قبول قلمداد کند، به احتمال زیاد ارزشهای علمی و اجتماعی معلم خود را اتخاذ میکند. این میتواند در احساس دانشآموزان روی چگونگی کار در مدرسه نیز تأثیر بگذارد.
شیوههای تدریسی که معلم در کلاس اتخاذ میکند حائز اهمیت است. رویکردهای آموزش تعلیم و تربیت شامل موارد زیر است:
- اولویتبندی روابط معلم و دانشآموز با کیفیت بالا
- ایجاد یک محیط یادگیری حمایتی و دلسوز
- ارائه حمایت عاطفی به دانشآموزان
- حساس بودن به نیازها و احساسات دانشآموزان
- نشان دادن علاقه به دانشآموزان
- تلاش برای درک دیدگاه دانشآموزان
- رفتار محترمانه و منصفانه
- تقویت روابط همسالان مثبت و احترام متقابل بین همکلاسیها برای ایجاد احساس اجتماع
- مدیریت مثبت کلاس.
ما در ادامه مجموعهای از ایدهها را برای کمک به تقویت مشارکت دانشآموزان و ارتقاء احساس تعلق در کلاس ریاضی ارائه میدهیم.
مشتاق باش!
اگر شما به عنوان یک معلم از آنچه آموزش میدهید هیجانزده و مشتاق هستید، این امر بر نگرش دانشآموزان شما نسبت به یادگیری تأثیر میگذارد. اگر شما در روش صحبت کردن و حرکات خود در کلاس درس پرتحرک و باانگیزش باشید دانشآموزان بیشتر مستعد به گوش دادن میشوند.
این کار آسانی نیست، زیرا همه افراد به همه موضوعات علاقه ندارند، با این وجود میتواند تفاوت زیادی در نحوه نزدیک شدن دانشآموزان به یادگیری هم در طول درس شما و هم در آینده ایجاد کند.
داشتن سبکهای یادگیری بی شمار!
هر دانشآموز به طریقی متفاوت یاد میگیرد، بنابراین عناصر دیداری، شنیداری و فیزیکی در دروس شما میتواند احساس تعلق و مشارکت عمومی دانشآموزان در کلاس را بهبود بخشد.
استفاده از روشهای مختلف تدریس به دانشآموزان اجازه میدهد تا به صورت جداگانه با محتوای موضوع در تعامل باشند و مفاهیم جدید را با جزئیات بیشتری درک کنند.
بکارگیری روشهای متنوع در تدریس نه تنها باعث تحریک دانشآموزان میشود بلکه به شما در حرفهتان انگیزه میدهد و باعث میشود که تدریس نیز لذت بخشتر شود. شرکت در جلسات آموزشی مختلفِ توسعه حرفهای همچنین میتواند منبع الهام بخش باشد.
بازی کن !
گنجاندن بازیهای کلاسی در برنامههای درسی شما روشی مؤثر برای تکرار مجدد شور و شوق دانشآموزان برای یادگیری است. ایجاد هیجان و رقابت سالم میتواند احساس تعلق و مشارکت دانشآموزان را افزایش دهد، زیرا دانشآموزان قصد دارند در طی هر درس سخت تلاش کنند تا در طول بازیها مؤفق شوند.
هنگام انجام بازیهای علمی در کلاس، دانشآموزان طیف وسیعی از دانش و مهارت را بکار میگیرند، حتی بدون آنکه متوجه شوند!
طبق روال عمل کن!
دانشآموزان به طور روزمره پیشرفت میکنند، از این رو قادرند پیشبینی کنند که درسهای شما چه نتیجهای خواهد داشت و نیز میتوانند سطح مشارکت را بهبود بخشند. حفظ یک ساختار مداوم به دانشآموزان کمک میکند تا بدانند که از شما چه انتظاری دارند و شما از آنها چه انتظاری دارید.
عدم ابهام دانشآموزان را قادر میسازد که در طول درس شما تمرکز کنند، احساس تعلق و مشارکت را افزایش دهند و احتمال بروز رفتارهای مخرب را کاهش دهند. بنابراین ایجاد روال یک روش مفید برای بهبود هم تمرکز و هم رفتار است.
از ابزار یادگیری آنلاین استفاده کن!
استفاده از فناوری در کلاس یک روش مؤثر برای جذب دانشآموزان در روزگار مدرن است. دانشآموزان دوست دارند در روشهای یادگیری جایگزین که شامل رسانههای دیجیتال است شرکت کنند.
همچنین یک راه عالی برای ترغیب دانشآموزان برای ادامه یادگیری در خارج از کلاس، با استفاده از سیستمهای خود در خانه است.
علاوه بر این، بازیهای مسابقه آنلاین مانند Quizalize ،هم برای معلمان و هم دانشآموزان مفید است؛ با ارائه بازیهای سرگرم کننده در کلاس و همچنین بینشهای پیشرفته در مورد پیشرفت دانشآموزان، آزمونهای سرگرم کننده و نتایج جدی را به همراه دارد!
فعال باش!
اگر دانشآموزان در تمام طول روز روی یک میز بنشینند، احتمالاً میزان مشارکت آنها کاهش مییابد. از این رو تشویق دانشآموزان به درگیر شدن در طول دروس شما میتواند یک روش عالی برای تحریک دانشآموزان – از نظر جسمی و روحی – فراهم کند!
مشارکت فعال در دروس شما نه تنها باعث افزایش تمرکز دانشآموزان خواهد شد بلکه یادگیری را برای آنها لذت بخشتر میکند! به دانشآموزان خود نشان دهید که یادگیری فراتر از کلاس است و به آنها کمک میکند تا دانش آکادمیک خود را (به عنوان یک مهارت مهم در زندگی) به طور متناسب بیان کنند.
محیط را امن کن!
درگیر شدن احساسات دانشآموزان در کلاس بسیار مؤثر است، بنابراین ایجاد یک محیط کار ایمن و مطمئن امری حیاتی است.
دانشآموزانی که در بین همکلاسیهای خود احساس امنیت و رضایت دارند، بیشتر احتمال دارد که یاد بگیرند، ایدههای خود را به اشتراک بگذارند و در فعالیتهای یادگیری در کلاس مشارکت دارند.
ارتقاء فعالیتهایی که شخصیت را تشویق میکند و نگاهی فراتر از نمره دادن دارد، باعث افزایش اعتماد به نفس دانشآموزان و بالا رفتن مشارکت در طول مطالعات علمی میشود.
تمرین آموزش فراگیر و مثبت بودن بسیار مهم است تا فضای استقبال را در کلاس شما ترویج کند، کلاس شما جایست که دانشآموزان احساس امنیت و خوشحالی از کار میکنند.
پشتیبان باش!
دانشآموزان برای مؤفقیت در طول فرایند یادگیری خود به تشویق و پشتیبانی نیاز دارند. رشد روابط مثبت حرفهای شما با دانشآموزان باعث افزایش سطح مشارکت و احساس تعلق خواهد شد، زیرا دانشآموزان با داشتن حس اطمئنان، میخواهند از شما کمک بگیرند و ایدههای خود را به اشتراک بگذارند.
اگر این اطمئنان را به دانشآموزان بدهید که شما برای پشتیبانی از آنها آنجا هستید، آنها احتمالاً بیشتر درگیر فعالیتهای کلاس میشوند.
خودداری دانشآموزان از مشارکت در طی دورههای درس میتواند به خاطر ترس از عدم مؤفقیت آنها باشد، بنابراین باید فضایی حمایتی ایجاد شود که دانشآموزان احساس کنند همکلاسیها و معلم برای همکاری آنها ارزش قائل میشوند.
تسلیم نشو!
دانشآموزان دارای علائق، شخصیتها و طرفیتهای مختلفی هستند، بنابراین اطمئنان از مشارکت همه افراد در کلاس کار سادهای نیست. درنتیجه مهم است که تکنیکهای مختلفی را امتحان کنید تا ببینید چه چیزی برای کلاس شما مفید است.
دانستن اینکه دانشآموزان شما افرادی با خصوصیات و عملکردهای منحصربه فرد هستند، برای بهبود احساس تعلق و مشارکت دانشآموزان در کلاس حائز اهمیت است. با این حال، به یاد داشته باشید که شرایط همیشه یکسان نیست و نوسان وجود دارد، بنابراین به خود اطمئنان داشته باشید و تسلیم نشوید!
بهبود مشارکت دانشآموزان در کلاس وقت و تلاش زیادی را میطلبد، اگرچه تلاش برای این تکنیکهای مختلف میتواند شروع بسیار خوبی باشد.
شما چه روشهایی را برای مشارکت دانشآموزان خود بکار میگیرید؟ برای اثربخشی و بهبود این مشارکت چه میکنید؟ لطفاً نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
منابع:
https://www.quizalize.com/blog/2018/03/16/student-engagement-in-the-classroom/