چگونگی ایجاد اعتماد بین والدین و معلم و
نحوه مشارکت والدین
گفته شد که رابطه بین معلم و والدین چقدر میتواند اهمیت داشته باشد و همچنین برقراری ارتباط مؤثر برای ایجاد مشارکت در مدرسه و خانواده ضروری است. این پایه و اساسی را برای شکلهای دیگری از مشارکت والدین در آموزش را تشکیل میدهد.
با توجه به اضطرار و اهمیت این موضوع، میخواهیم بدانیم که بهترین روشها و استراتژیها برای داشتن ارتباط مؤثر و مشارکت والدین چیست؟ برای ایجاد اعتماد بین والدین و معلمان همچنین مشارکت والدین چه باید کرد تا درنهایت رشد علمی دانشآموز را به همراه آورد؟
یکی از جنبههای مفید آموزش ایجاد روابط مثبت با و جلب اعتماد والدین است. ارتباط مؤثر و مشارکت والدین و معلم برای موفقیت یک معلم ضروری است. رابطه خوب بین والدین و معلم برای به حداکثر رساندن بازدهی برای مدت زمانی که معلم با آن دانشآموز دارد، ارزشمند است.
دانشآموزی که میداند معلم بهطور مرتب با والدینش ارتباط برقرار میکند و میداند پدر و مادرشان به معلم اعتماد دارند، احتمالاً تلاش بیشتری داخل مدرسه خواهد کرد.
به همین ترتیب، دانشآموزی که میداند معلم بهندرت یا هرگز با والدینش ارتباط برقرار نمیکند و یا والدینشان به معلم اعتماد ندارند، چنین دانشآموزی منفعل است و مشکلاتی را برای معلم ایجاد میکند و درنهایت برای دانشآموز نیز مشکلاتی ایجاد خواهد شد.
بسیاری از معلمان ارزش ایجاد روابط با والدین دانشآموزان خود را دست کم میگیرند. والدین میتوانند بهترین دوستان شما و یا بدترین دشمن شما باشند.
برای یک معلم متعهد اعتمادسازی برای برقراری ارتباط، کار سختی است؛ اما در درازمدت تمام تلاشها نتیجه ارزشمندی خواهد داشت.
ذینفعان این ارتباط مؤثر معلم، والدین و دانشآموزان هستند که هر یک به سهم خود از این ارتباط سود میبرند.
مزایای این روابط برای والدین
ارتباطات مثبت والدین و مدرسه برای والدین مفید است. نحوه ارتباط و تعامل مدرسه با والدین، بر میزان و کیفیت مشارکت والدین در یادگیری فرزندانشان تأثیر میگذارد.
بهعنوانمثال، مدارسی که عملکرد ضعیف و بد دانشآموزان را اغلب بیش از تشخیص دادن خوبیها و نقاط قوت دانشآموزان به والدین انتقال می دهند، باعث میشوند والدین از این امر احساس کنند که آنها نمیتوانند بهطور مؤثر به فرزندانشان کمک کنند.
والدین با دریافت ایدههایی از مدرسه در مورد چگونگی کمک و پشتیبانی از فرزندان خود و همچنین با کسب اطلاعات بیشتر در مورد برنامه تحصیلی مدرسه و نحوه عملکرد آن میتوانند از مشارکت در آموزش فرزندان خود سود ببرند.
شما بهعنوان معلم هنگام برقراری ارتباط با والدین، سه سؤال اساسی از نحوه مشارکت والدین در کلاس را بپرسید. بهعنوانمثال،
- آیا شما در مورد فعالیتهای یادگیری کلاس مشارکت میکنید؟
- آیا شما درباره دستاوردهای فرزند خود ارتباط برقرار میکنید؟
- چگونه والدین میتوانند به یادگیری فرزند خود در خانه کمک کنند؟
مزایای این روابط برای دانشآموزان
شواهد اساسی وجود دارد که نشان میدهد مشارکت والدین به سود دانشآموزان نیز هست. ازجمله مزایای که مشارکت والدین برای دانشآموزان به ارمغان میآورد، میتوان به ارتقاء پیشرفت تحصیلی آنها، افزایش انگیزه برای یادگیری، بهبود رفتار، حضور منظمتر و نگرش مثبتتر نسبت به کارهای خانه و بهطور کل به مدرسه، اشاره کرد.
مزایای این روابط برای معلم
تحقیقات نشان میدهد که با مشارکت والدین معلمان وقت آزادتری دارند تا بیشتر روی وظیفه آموزشی دانشآموزان تمرکز کنند. همچنین، معلمان با داشتن تماس بیشتر با والدین، اطلاعات بیشتری در مورد نیاز دانشآموزان و محیط خانه کسب میکنند، این اطلاعاتی است که آنها میتوانند برای رفع بهتر این نیازها بهکارگیرند. والدینی که مشارکت داده میشوند، دید مثبتتری نسبت به معلمان پیدا میکنند که منجر به بهبود روحیه معلمان میشود.
ارتباط خوب دوطرفه
برقراری ارتباط خوب دوطرفه بین خانوادهها و مدارس برای موفقیت دانشآموزان شما ضروری است. جای تعجب نیست که تحقیقات نشان میدهد هرچه والدین و معلمان اطلاعات بیشتری مربوط به دانشآموز را با یکدیگر به اشتراک بگذارند، هر دو برای کمک بهتر به دانشآموز در پیشرفت علمی آماده خواهند بود.
فرصتهای ارتباط دوطرفه عبارتاند از:
- همایشهای والدین
- انجمنهای اولیاء و مربیان در مدرسه
- پوشههای هفتگی یا ماهانه کارهای دانشآموزان برای بررسی و اظهارنظر والدین، به خانه فرستاده میشوند
- تماسهای تلفنی
- ایمیل یا وبسایت مدرسه
راهبردهای ارتباطی
به نظر میرسد ملاقات خصوصی، کنفرانسها، بازدیدهای خانگی، تماسهای تلفنی و جلسات دورهای ازجمله مؤثرترین شکل ارتباطی است و ممکن است بسیاری از آن شناخته شده باشد.
بااینوجود، همانگونه که جامعه تغییر کرده، ایجاد ارتباطات مؤثر مدرسه و خانه نیز پیچیدهتر شده است. تنوع زیاد در بین خانوادهها بدان معنی است که نمیتوان به یک روش ارتباطی واحد برای انتقال پیام خود به آن اتکا کرد. ضروری است که انواع استراتژیها متناسب با نیاز خانوادهها در یک برنامه کلی گنجانده شود.
استراتژیهای ارتباطی مؤثر شامل موارد زیر است:
آمادهسازی: معلمان باید بهمحض شروع سال تحصیلی جدید با خانوادههای دانشآموزان برای برقراری ارتباط آماده شوند. این ارتباط میتواند یک تماس تلفنی مقدماتی یا نامهای به خانه باشد تا خود را به والدین معرفی کند و شروعی برای ایجاد انتظارات باشد.
بهموقع بودن: معلمان یا والدین باید بلافاصله پس از شناسایی مشکل، تماس برقرار کنند تا بتوانند یک راهحل بهموقع پیدا کنند. انتظار بیشازحد طولانی، میتواند مشکلات جدیدی را ایجاد کند، احتمالاً به خاطر ناامید شدن از افراد موردبحث.
تداوم و تکرار: والدین خواهان بازخورد مکرر و مداوم درباره نحوه عملکرد فرزندانشان با مشق شب هستند.
پیگیری: والدین و معلمان هرکدام میخواهند ببینند که دیگری درواقع آنچه را که میگویند انجام خواهند داد.
شفافیت و سودمندی ارتباطات: والدین و معلمان باید اطلاعاتی را که برای کمک به دانشآموزان لازم دارند، به شکل و زبانی که برای آنها معنا داشته باشد، بیان کنند.
پدر و مادر را شگفتزده کنید
والدین عادت ندارند که نظرات غیرمنتظره مثبت معلمان درباره فرزندان خود را، خصوصاً در یک تماس تلفنی از مدرسه، بشنوند. تصور کنید، شما بهعنوان والدین، اگر از طرف معلم یا مدیر مدرسه با شما تماس گرفته شود و بگویند فرزندتان در مدرسه خوب عمل میکند، یا فرزندتان بر یادگیری یا مشکل رفتاری غلبه کرده است، چه احساسی پیدا میکنید؟
تحقیقات نشان میدهد ارتباطات مدرسه و خانه از طریق تماس تلفنی مثبت بین معلمان و والدین بسیار افزایش مییابد. به یاد داشته باشید، وقتی یک تماس تلفنی از مدرسه خبرهای خوب را منتقل میکند، فضای خانه و مدرسه بهبود مییابد. وقتی خبر خوبی برای اشتراک گذاشتن دارید، چرا صبر میکنید؟ تماس برقرار کنید و با والدین رابطه مثبت برقرار کنید.
اعتماد آنها را بسازید
اعتمادسازی والدین اغلب یک روند تدریجی است. اول از همه، والدین باید اطمینان حاصل کنند که شما علاقه قلبی به فرزندشان را دارید. اثبات این امر برای برخی والدین میتواند چالشبرانگیز باشد، اما غیرممکن نیست.
از کمک اضافی به دانشآموز نترسید. این میتواند اعتماد و احترام را سریعتر از هر چیزی جلب کند. چیزی بهسادگی یک تماس شخصی برای جویا شدن حال دانشآموزی که چند روز به دلیل بیماری به کلاس نیامده است، در ذهن والدین خودنمایی میکند. فرصتهایی مانند این، هر از گاهی خود را نشان میدهند. آن فرصتها را از دست ندهید.
سرانجام، به آنها اجازه دهید که شما را معلم فوقالعادهای ببینند که بیشترین علاقه را به فرزندشان دارید. احترام را از دانشآموزان خود بخواهید و آنها را بهسوی موفقیت سوق دهید اما انعطافپذیر، فهیم و مراقب این روند باشید. والدینی که به آموزش اهمیت میدهند اگر این موارد را ببینند به شما اعتماد خواهند کرد.
به آنها گوش کن
ممکن است مواقعی پیش آید که والدین در مورد چیزی سؤال یا نگرانی داشته باشند. بدترین کاری که میتوانید در این حالت انجام دهید این است که تدافعی عمل کنید. تدافعی بودن باعث پنهانکاری میشود. قبل از اینکه واکنش نشان دهید و از خود دفاع کنید، به همه چیزهایی که باید بگویند گوش دهید.
اگر نگرانی آنها بجا بود، به آنها اطمینان دهید که به آن توجه خواهید کرد. اگر اشتباه کردید، اعتراف کنید، از آن عذرخواهی کنید و به آنها بگویید که چطور قصد دارید آن را جبران کنید.
بیشتر اوقات سؤالات یا نگرانیهای والدین منجر به سوءاستفاده یا تصور غلط میشود. از باز شدن هر مسئلهای نترسید، بلکه این کار را با لحنی آرام و با روشی حرفهای انجام دهید. گوش دادن به آنها به همان اندازه توضیح از طرف شما میتواند قدرتمند باشد.
خلاصه
ارتباطات مؤثر و اعتمادسازی میتواند وقتگیر باشد، اما بسیار مهم است. این روزها روشهای زیادی برای برقراری ارتباط و مشارکت والدین وجود دارد. یادداشتها، خبرنامهها، پوشههای روزانه، تماسهای تلفنی، ایمیل، بازدیدها، صفحات وب کلاس و کنفرانسهای والدین- معلم برخی از رایجترین وسایل ارتباطی هستند.
یک معلم مؤثر احتمالاً در طی سال از چندین وسیله ارتباطی استفاده خواهد کرد. معلمان خوب مرتباً ارتباط برقرار میکنند. اگر والدین آن را از شما بشنوند، شانس کمتری برای سوء تفسیر در روند وجود دارد.
نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که بیشتر والدین از شنیدن خبرهای ناخوشایند درباره فرزندشان مریض میشوند. در هفته سه تا چهار دانشآموز را انتخاب کنید و با والدین آنها برای چیزهای مثبت تماس بگیرید.
سعی کنید هیچ چیز منفی را در این نوع ارتباطات لحاظ نکنید. هنگامیکه مجبورید برای مسئله منفی مانند موضوع نظم و انضباط با والدین تماس بگیرید، سعی کنید مکالمه را بهصورت مثبت پایان دهید.
به یاد داشته باشید که روابط والدین و معلم باید یک مشارکت باشد. هنگامیکه والدین و معلمان میتوانند با موفقیت همکاری کنند تا موفقیت دانشآموز را تضمین کنند. این یک وضعیت برنده برای همه افراد گرفتار است!
منابع:
https://www.readingrockets.org/article/building-parent-teacher-relationships
https://teach.com/blog/five-ways-teachers-can-establish-positive-relationships-with-parents/
https://www.thoughtco.com/tips-for-highly-successful-parent-teacher-communication-3194676